Tegobe koje muče mlade mame u prvih šest nedelja posle porođaja


treba znati copyTermin puerperijum, u našem narodu poznat kao babinje, je period koji počinje završetkom čet­vrtog porođajnog doba, a traje šest do osam nedelja, nakon porođaja. Predstavlja period u kom, kod porodilje  isčezavaju sve promene, nastale za vreme trudnoće i porođaja. To je period kada se svi organi vraćaju u stanje kao pre trudnoće (osim materice koja, nakon porođaja ostaje nešto veće dužine, širine i debljine, sto je normalno ukoliko vam je poznat podatak da težina  iste sa 70 gr,  na kraju trudnoće inosi oko 900g.). Takođe, babinje je period u životnom razdoblju svake žena, kada

  • se žene navikava na novonastalu ulogu, ulogu majke
  • ostvaruje psihičko zbližavanje sa bebom,
  • dolazi do nastanka regresivnih (promene na genitalnim i drugim organima) i progresivnih (zahvataju dojke koje preuzi­maju ulogu ishrane novorođenčeta).
  • promena i dr.

Iz svih navedenih podataka, treba se dobro i pravovremeno informisati, skoncentrisati i voditi računa, na prvom mestu o sistemu organa probavnog trkata, procesu involucije materice, nezi porođajne rane, adekvatnoj ishrani, razvoju i održavanju laktacije, odmoru.

 

Treba znati da, nakon porođaja :

  • može doći do atonije uretera i mo­kraćne bešike, i da u roku od maksimalno osam sati treba da mokrite. Zato, pomozite i olakšajte sebi, i ukoliko vam se mokri neposredno nakon porođaja, a jos za vreme boravka na porođajnom stolu, nemojte se ustručavati da o tome obavestite medicinsku sestru. Nasuprot tome, ukoliko se mokrenje spontano ne desi, pokušajte da ga izazovete simulacijom uz mlaz vode, a ukoliko i tada ne uspete obratite se medicinskoj setri po dolasku na odeljenje, koja će preduzeti sve neophodne medicinsko tehničke neinvazivne postupke.Najkasnije u roku od šest sati treba spontano mokriti, u suprotnomobavezno obavestiti medicinksku sestru n aodeljenju Klinike.
  • postoji prolazana opstipacija- Kako bi se uspo­stavio normalan rad creva, porodilji se savetuje da što pre reguliše stolicu i uspostavi na taj način normalan rad creva. Ukoliko u roku od četiri dana spontano ne reguliše stolicu, nejpre adekvatnom ishranom (ovsenim pahuljicama sa dodatkom usitnjenog lanenog seman, konzumiranjem suvih šljiva, kompota i sl) izazove ustu, a samo ukoliko se ne reguliše stolica, upotrebi supozitorije (najboje koje u svom sastvu imaju glicerin) ili neko laksantno sredstvo, a do­zvoljeno u toku laktacije.
  • materica se kontrahuje- Do skoro su u upotrebi bile kapi za skupljanje materice, prepisane od strane lekara, medjutim danas, se samo po potreb daju majkama koje iz određenog razloga ne doje ili proces skupljanaja materice, nije na zadovoljavajućem nivou. Materica se skuplja na račun dojenja, kontaktom, bebe i dojke, tako sto se nadražaj prenosi na matericu. Kao posledica toga u prvim danima, normalna pojava je, blagog bola u stomaku u toku podoja, odnosno pojava ispadanja većeg ugruška krvi, nakon podoja.
  • dolazi do krvarenja iz materice, što je normalna pojava, traje u proseku do 14 dana od porođaja i imitira jednu jaču mentruciju, pri čemu iz materice otiče krv tzv.lohije. U slučaju pojave obilnog krvarenja, porasta telesne temperature, neprijatnog mirisa krvi na trulež,obavezno se obratiti izabranom lekaru ginekologu.
  • O razvoju laktacije, je do sada mnogo pisano, ali se uvek treba osvrnuti na činjenice, da na razvoj mleka u gudima žene utiče homonski dizbalanas, razvijenost mlečnih žlezda, adekvatna ishrana kao i pravilna tehnika dojenja. Veličina grudi, nije u uskoj vezi sa količinom mlekom u njima, iako u narodu jos uvek postoji dogma, da veće grudi proizvode i veću koliinu mleka. Proces balansiranja, po pitanju količine mleka u grudima, traje oko dve nedelje, a proces nadolaska istog može se ubrzati grejanjem grudi (stavljanjem toplih obloga), upotrebom ječmenog slada u svakodnevnoj ishrani, unosom veće količine tečnosti (mlečnih napitaka,vode, čajeva na biljnoj bazi, sokova- ne gaziranih), pravilnom tehnikom dojenja i izmlazanja (česšći podji i izmlazanje nakon istog, podstiču veću razvijenost laktacije) i dr.

 

 

Sve ovo i još mnogo toga možete pronaći u knjizi Treba znati, vms Slađane Crvenkov.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s