Kosovski boj „jači“ od Alenkinog gleta i kreča


boj-na-kosovu copyČUVENA slika „Kosovski boj“, koju je 1964. godine na zidu učionice u Osnovnoj školi „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku naslikao akademski slikar Voja Stamenić, koja je pregletovana i prekrečena pre osam godina naredbom tadašnje direktorke Alenke Oreščanin, počela je sama da se otkriva. Otpadanje bele farbe probudilo je nadu zaposlenima i rukovodstvu škole da „Kosovski boj“ još može da „oživi“.

VRDNIK-slikar-konstantin-po_620x0Ova zidna slika, dimenzija pet puta dva i po metra, sada je u informatičkom kabinetu. Stamenić je naslikao kao sećanje na mural „Kosovski boj“, nestao u izgorelom manastiru Ravanica 1776. godine. Nažalost, i ona je doživela tragičnu sudbinu. Preko noći, moleri su ovo umetničko delo pretvorili u beli zid, postupivši po instrukciji direktorke Oreščanin, koja je svoju odluku obrazložila time da slike Kosovske bitke na zidu – plaše učenike. Nastavnik likovnog Konstantin Gušić, koji je osamdesetih godina ovu sliku već jednom vratio u život, smatra da sve može da se vrati u prvobitno stanje, ali da još ne zna da li će biti restaurirana ili bi bilo sigurnije uraditi repliku.

– „Kosovski boj“ je rađen u kombinaciji ekspresionizma i apstraktnog slikarstva. Sve ukazuje dea je slika i dalje ispod kreča. Da li je na celoj površini, to se može znati tek kad se sa celog zida skine farba – objašnjava Gušić, dok lagano nožem proverava da li izbijaju boje na zidu. On dodaje da je najveći problem u oživljavanju slike nabavka akrilne boje. Za obnavljanje slike, potrebno je oko 5.000 evra, što je za školu velika suma.

Slika je rađena zemljanim bojama i već jednom je prekrivana krečom, pre više od 40 godina. Da bi je 1991. godine ponovo „otkrio“, slikar Gušić je radio četiri puna meseca dok slika nije restaurirana.

Restaurirana i obnovljena slika „živela“ je 16 godina i bila ponos učenika i Vrdničana, da bi ponovo doživela nesrećnu sudbinu i bila pregletovana 2007. godine. Nastavnici su digli glas, pa je naredne godine Alenka Oreščanin smenjena i protiv nje je podneta krivična prijava za delo oštećenja i uništenja tuđih stvari. Sudski proces je prekinut, zbog zastarelosti predmeta, pa tako niko nije odgovarao.

ČEKAJU DONATORE
– IMAMO želju da „Boj“ opet osvane na zidu, ali sredstva za obnovu nemamo. Nadu polažemo u dobrotvore. Ova škola, Vrdničani, autor dela, i pre svega sećanje na ovaj istorijski događaj na Kosovu, koji je bio presudan za srpski narod, to svakako zaslužuju – ističe Goran Žugić, direktor škole.

(izvor novosti)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s