7 najčešćih simptoma srčanih bolesti i faktori rizika


srceSrčane bolesti su glavni uzrok smrti u svetu. 2008. godine čak 30% svih smrtnih ishoda širom planete je pripisano srčanim bolestima. Iako su polovinom 20. veka razvijene zemlje prednjačile po broju obolelih od srčanih bolesti, danas smrtnost od srčanih bolesti je najveća u srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama, dok u visoko razvijenim pokazuje tendenciju pada. U borbi protiv srčanih bolesti najvažnija je prevencija i rano otkrivanje bolesti. U ovom tekstu ćemo navesti najvažnije faktore rizika, i simptome koji su zajednički većini srčanih bolesti i koji mogu ukazati na probleme sa srcem.

  Faktori rizika:

– Godine: Godine su najvažniji faktor rizika za razvoj srčanih bolesti. Posle 55. godine rizik od infarkta se udvostručuje svake decenije.

– Pol: Muški pol je skloniji srčanim bolestim. Rizik kod žena se povećava nakon menopauze.

– Ishrana: Ishrana bogata mesom i mesnim prerađevinama (izuzev ribe) i preterano konzumiranje šećera (rafinisanih) negativno deluje na srce i krvne sudove.

– Visok krvni pritisak, visoke masnoće u krvi (hiperlipidemija) i dijabetes melitus: Ove tri bolesti, pored toga što su često udružene, gotovo bez izuzetaka dovode do bolesti srca. Držanje ovih bolesti pod kontrolom je najbolji način da se odgodi pojava srčanog oboljenja.

– Zloupotreba alkohola, opijata i pušenje: Zloupotreba ovih supstanci je siguran način da sebi skratite život, a srčana bolest je najčešći uzrok smrti kod osoba koje se odaju ovim porocima.

– Istorija srčanih bolesti u porodici: Srčane bolesti pokazuju određeni stepen naslednosti.

– Gojaznost i fizička neaktivnost: Fizička aktivnost i zdrav život su najbolji garant dugog i zdravog života.

– Zagađenost vazduha: Najnovija istraživanja su pokazala da osobe koje žive u sredinama sa velikom zagađenošću vazduha imaju veću šansu da razviju srčano oboljenje.

 

Najčešći simptomi:

  1. Srčana bol: Srčana bol je najvažniji znak bolesti srca. To je oštra i vrlo jaka bol u grudnom košu (opisuju je kao da neko zabija ekser u grudi) i ne jenjava pri promjeni položaja niti se mijenja u zvaisnosti od pokreta i položaja tela (osim kod perikarditisa). Bol se najčešće širi u levoj ruci i vratu mada retko može da se širi i u stomaku.
  1. Gušenje i brzo zamaranje: Ovo je najčešče privi simptom koji bolesnici primete mada ga često ignorišu i pripisuju prolaznoj slabosti. Što zamaranje nastaje brže i pri lakšoj aktivnosti, to je srčana bolest težeg karaktera.
  1. Nesanica i buđenje noću: Ovo je noćni ekvivalent gušenja i brzog zamaranja koje se dešava danju. U početnim stadijumima bolesti često može da zavara i pacijente i lekare da je rezultat stresa i mentalnog opterećenja a ne srčanih problema.
  1. Otoci (edemi): Oticanje, naročito potkoljenica u okolini skočnog zgloba kao i kapaka, redovno prati srčane bolesti.
  1. Lupanje srca (palpitacije): Pojačano i ubrzano lupanje srca koje se često javlja je najčešće znak da je vaše srce preopterećeno.
  1. Česte nesvestice, zaboravnost, pospanost i slaba koncentracija: Ovo je često znak da srce više nije u stanju da adekvatno snabdeva mozak krvlju.
  1. Kašalj i česte upale pluća: Vlažan kašalj sa obilnim ispljuvkom (nekada i krvavim) i učestale upale pluća često su rezultat slabosti srca.

Kao što vidite većina gore nabrojanih simptoma su pojave koje je svako od nas bar jednom doživeo i uglavnom su  nevezane za srce, ali ako se javljaju često i ukoliko imate nekoliko nabrojanih simptoma trebali bi da se obratite lekaru, jer rano otkrivanje srčane bolesti je najbolji način da se ista stavi pod kontrolu.

(izvor pitajte doktora)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s