Carski rez, istine i zablude


olovka copyAutorka knjiga za trudnice i porodilje „Treba znati“ i „Treba znati još ponešto“, vms Slađana Crvenkov Vam daje najosnovnije informacije i  odgovore na najčeća pitanja budućih majki.

Carski rez, operativni zahvat o kom se dosta priča, ali jos uvek na našim prostorima intervencija o kojoj se od strane nemedicinskog osoblja malo zna, te kao razlog nedovoljne informisanosti, često izaziva nedoumice i strah kod trudnica, kod kojih je indukovan.

Treba znati da, kao rezultat fiziološke (normalne) trudnoće, nastaje porođaj, koji se može završiti prirodnim-vaginalnim putem ili operativnim, poznatijim u narodu kao Carski rez.

 1. Šta je to Carski rez?

Carski rez je akušerski operativni zahvat, kojim se završava porođaj, ali samo ukoliko, po nalogu lekara specijaliste ili ginekologa, postoji apsolutna indikacija za isti –

 • nesrazmera između ploda i karlice majke,
 • nepravilan položaj ploda (kosi, poprečni), hronično oboljenje majke (npr.diskus hernia, hipertenzia..)
 • velika dipotrija i dr

 

 1. Kako se pripremiti za isti?

Psihofizička priprema je prva korisna stvar koju ćete učiniti za sebe,  a sprovođeneje iste postoji u svim većim gradovima, u okviru  promarne zdravsvtene zastite. Zaboravite na savet drugarica, rođaka, kuma i ne čitajte negativna iskustva.. Mislite pozitivno, a informišite se od strane stručnih lica, zdravstvenih radnika, na prvom mest vaseg lekara od koga cete, dobiti adekvatne i neophodne informacije, a u Savetovalištu za trudnice od strane medicinske sestre možete se edukovati o detaljima prijema u porodilište, pripreme za  intervenciju, oporavku nakon iste i dr.

 1. Sta ce mi trebati od dokumentacije?

Iako će Vas odabrani lekar ginekolog na vreme dati da odradite potrebne analize, nije na odmet da ih nabrojimo. Pored obavezne važeće zdravstvene knjižice, lične karte , nalaza krvne grupe i Rh faktora, trebaće Vam i rezultat testa na HbsAg (isti se radi u Zavodu za javno zdravlje, krajem osmog –početkom devetog meseca), nalaz laboratorije KKS, ŠUK-a, urea, kreatinin, ptt, vreme krvarenja, urin.,, izveštaj lekara ginekologa i interniste.Treba znati da, je poželjno da, laboratorijski nalazi budu sto noviji, idealno bi bilo sedam do četrnaest danaa pre VTP-a (verovatnog termina porođaja).

 

 

 1. Da li može birati anestezija?

Zavisno od ustanove gde se porađate, ali u većini ustanova –DA, o čemu se u toku deetog meseca, na informativnom pultu klinike gde ćete se porađati raspitajte već. Carski rez se može obaviti uvođenjem trudnice u opštu ili u spinalnu anesteziu. Izbor anestezije je na Vama, a za odabir iste odlučujete se nakon razgovora sa anesteziologom.

 1. Da li je tačno da nakon Carskog reza u prvim danima necu dojiti?

      Netačno, samo za vreme boravka u intenzivnoj nezi, nećete dojiti, a samo iz razloga terapije koju primate nakon operacije i anestetika. Proces nadolaska mleka, nema veze sa operacijom, već sa razvijenošću mlečnih žlezda i disbalansom hormona, nakon porođaja, kada se nivo estrogena i progesterona smanjuje, a nivo prolaktina i ositocina(hormona odgovornih za razvoj laktacije povećava. Treba znati da, jedini problem koji bi mogli imati sa dojenjem je bol u predelu reza i blagi bol u stomaku tokom podoja, a u prvim danima nakon operacije. Zašto? Iz razloga što dojite u ležećem položaju na boku kada vas mopže blago zatezati predeo ranew, a bol se javlja kao posledica skuplljana materice tokom dojenja.

 

 1. Koliko se ostaje u bolnici nakon carskog reza?

Nakon carskog reza žene obično ostaju u porodilištu tri do četiri dana, dok u manje frekventnim porodilištima čak i sedam dana. Postoje izvesne situacije, nisu za brigu, ali ipak  iziskuju duži boravak,: porast telesne temperature majke, izražajnija fiziološka žutica deteta i dr.

 1. Kada se vade konci i da li to boli?

Spoljašnji konci se vade po nalogu lekara koji je operisao pacijentkinju, a u dogovoru sa njim, najčešće između sedmog i četrnaestog dana, najkasnije dvadeset prvog od  operacije, dok se unutrašnji konci resorbuju vremenom.

Ekstrakcija (vađenje) se obavlja ili kod nadležnog lekara ginekologa ili kod lekara koji je izvršio operaciju, a gde će se obaviti, zavisi od ustanove. Sam postupak je bezbolan, a osećaj pri važenju istih, poredi se sa blagim kratkotrajnim osećajem grebuckanjem stomaka.

 1. Da li se nakon Carskog reza krvari kao i nakon prirodnog porođaja?

Da, bez obzira na način završetka porođaja, beba je bila u materici, a krvarenje iz iste podjednako je nakon obe vrste porođaja, iako postoji još uvek u nekim manje rurarnim naseljima da se nakon carskog reza ne krvari i da se mogu imati odnosi

 1. Kako izgleda oporavak nakon Carskog reza?

 

Oporavak nakon carskog reza je nešto ,duži nego nakon vaginalnog porođaja , a imajući u vidu da je to ipak ozbiljan hiruski zahvat-operacija.  Period oporavka, ne treba da Vas, brine. Savetuje se:

 • pridržavanje pravilne ishrane i vođene racuna o istoj – izbaciti iz ishrane napitke i hranu koja nadima, kako zbog pravovremene regulacije stolice, tako i tzbog izbegavanja nadaimanja (gazirane sokove, pasulj, kuppus, šampinjone..)
 • adekvatna higijena rane
 • lagano –ne naglo ustajanje iz postelje
 • pridržavanje rane-reza, prilikom kaščljanja ili kijanja lago pridržite ranu,
 • nošenje komotne, pamučne garderobe, posebno donjeg rublja, po mogućnosti dovoljno duboko da prekrije i mjesto reza
 • izbegavanje dizanje tereta, obavljanja kućnih aktivnosti (usisavanje, peglanje (kako bi se izbegla pojava priraslica ili nastanka hernije-bruha
 1. Kada treba da imam stolicu nakon porođaja i da li to smeta za rez?

Što pre regulišete stolicu nakon porođaja, biće Vam lakše. Kako bi se sprečio zatvor, do kog može često doći, potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima i piti dosta tečnosti. Najkasnije do četvrtog dana nakon porođaja, ako ne u bolničkim uslovima spontano, po dolasku kućui se savetuje izazivanje iste (upotrebom ovsenih pahuljica sa lanom, primenom praskova ili supozitorija svrsishodno namenjene za to, a dozoljene primene za vreme dojenja.

 1. Nega rane nakon operacije?

O nezi rane vodi računa patronažna sestra, koja će Svakodnevno pregledati ranu, i po potrebi je zbrinuti n aadekvatan način. Savetujem da, i same pratite izgled rane, te da, ukoliko primetite znakove koji mogu da, ukazuju na eventualnu infekciju -crvenilo oko reza, snažna bol ili iscedak iz rane odmah kažete patronažnoj sestri ili se obratite izabranom lekaru.

 1. Šta sa ožiljkom?

Zavisno od vrste reza, ožiljak se nalazi ili sasvim nisko u tzv. bikini zoni, da se neće videti od veša, a izuzetno retko se danas rade uzdzužni rezovi(samo u hitnim i određenim situacijama). U prvih mesec –dva , nakon operacije, oziljak je veći, crveniji ,ali se vremenom smanjuje i bledi,te za par meseci postaje gotovo neprimetan, ali ipak vidljiv. Ukoliko rana ne flisuje, izvađeni su konci, vec nakon sedam dana možete je mazati nekim od farmaceutskih preparata na nasem trzistu prisutnih, za brže zarastanje tj. izbleđivanje ožiljnog tkiva. Nmojte da Vas plaši, pojava tupog bola u prdelu ili pri dodiru na ranu, jer je to normalno da cete osećati u prvih par meseci, ali isti će  vremenom nestati.

 1. Sredstva protiv bolova nakon carskog reza?

Za vreme boravka u porodilištu, naročito u jedinicama intenzivne nege, b…Po dolasku kući , svaki lek treba uzbegavati, ali ako je baš potrebno za bol ili eventualni nastanak povećane temperature možete koristiti neki od analgetika na bazi paracetamola- Panadol, Febricet. Sredstva na bazi apirina izbegavati.

Slađana Crvenkov

slađa knjiga

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s