10 činjenica iz istorije Novog Sada koje će Vam biti više nego interesantne…


trg novi sadMalo Novosađana zna da je:

1. Na mestu Dunavskog parka bilo Dunavsko jezero do 1911. godine, kada je isušeno, zasađen i uređen park. Na kraju Dunavske ulice su se čamci vezivali.

2. Na početku današnje ulice Svetozara Miletića bilo postavljeno pogubilište i tzv. ”stub srama i kazni”.

3. U bombardovanju Novog Sada, 12. juna 1849. godine, Uspenska crkva pretrpela minimalna oštećenja za razliku od ostalih verskih objekata.

4. U bombardovanju Novog Sada, 12. juna 1849. godine, generalu Đorđu Stratimiroviću, u današnjoj Futoškoj ulici, engleska kobila po imenu Barbara bel spasila život, preskočivši goreću gredu, nekoliko sekundi pre nego što će se srušiti objekat.

5. Jermenska crkva, koja se nalazila preko puta današnjeg Bazara, sagrađena sredstvima koje su priložili svi Jermeni koji su živeli na prostoru Habsburške monarhije, a takođe i zahvaljujući donacijama Jermena iz Francuske i sa Korzike.

6. Tanurdžićeva palata trebala biti sagrađena i sa suprotne strane, te bi iznad današnja ulicaModene bile prekrivena staklom, po ugledu na tržnice iz Zapadne Evrope.

7. Stara železnička stanica bila smeštena preko puta današnjeg Merkatora, gde je pošta, te iz tog razloga se zove ulica Železnička, koja je nekada vodila od Glavnog trga i ”Katedrale” sve do ulaza u samu stanicu. Posle Drugog svetskog rata, napravljeni su bulevari, ulica je bitno skraćena, a stanica premeštena na mesto na kom se i danas nalazi.

8. Naziv kafana određivan zahvaljujući nemačkim doseljenicima, koji su svoju tradiciju davanja naziva sopstvenim kućama doneli sa sobom, te tako imamo nazive ”Kod Kamile”, ”Kod Bele Lađe”, ”Kod puža”… Kuće i kafane nisu nosile verski i nacionalni karakter izuzev jedne kuće koja se zvala ”Kod Crnog Đorđa” i ulice Rakocijeve.

9. Pesnik Vojislav Ilić na svojoj drugoj svadbi sa učiteljicom Zorkom Filipović iz Gospođinaca u kafani ”Bela lađa” ošamario gradonačelnika Novog Sada dr Stevana Peci Popovića, posle čega je uhapšen i pušten iste noći na zahtev predsednika srpske vlade u Beogradu.

10. Jedan zapadnoevropski novina tokom vremena komunizma posetio istočnu Evropu i ujedno Novi Sad. O spomeniku Svetozara Miletića napisao je da su Novosađani toliki komunisti i nevernici da su napravili spomen Karla Marksa kako baca kletvu na katoličku katedralu.

Autor: Aleksandar M. Gajić

(izvor vojvođanske novine)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s