Iznošenje bebe u letnjem periodu na svež vazduh


olovka copyBoravak na svežem vazduhu prija svakome , posebno u letnjem period kada su visoke temperature  pa i novorođenoj bebi.Istraživanja eminentnih stručnjaka, ukazuju na to da  svež vazduh bebu ojača: poboljšava san,apetit, raspoloženje deca koja više vremena provode na svežem vazduhu, manje su bolesna, utiče na spoznaju sveta oko sebe i dr.

Kada izvesti novorođenče prvi put na svež vazduh?

Pitanje koje predstavlja večitu dilema kod roditelja, s obzirom na to da kod nekih još preovladava dogma, da se dete ne izvodi najmanje mesec dana ili prvih šest nedelja. Istina je na pola puta.Ali ..Šta leti?  Leti se opustite i ne brinite,čim je temperatura vazduha preko 20º možete ostati s bebom koliko želite (oko dva sata).

Treba znati: da se prvi kontakt deteta sa svežim vazduhom i spoljašnjim uslovima događa odmah po izlasku iz porodilišta i da  traje pet do deset minuta, tačnije onoliko, koliko je potrebno da se dete donese do automobila, a po dolasku kući iznese od automobila do kuće. Naredni izlazak  sa detetom događa se  najkasnije do osmog dana nakon rođenja, kada se dete vodi na zakonski regulisan i obavezan test na fenilketonuriju, poznatiji kao Gatrijev test.

 Kako se spremiti za šetnju leti ?

Pre svakog izlaska pripremite za šetnju sve što vam je potrebno.

  • Kolica spremite tako što ćete na dno postaviti podmetač za jednokratnu upotrebu, a preko njega peškir ili tetra pelenu
  • Vodite računa o položaju deteta u kolicima. Prilikom šetnje, dete treba da je okrenuto ka vama, a u slučaju da nemate takva kolica, kako ne bi razmišljali da li ćete ga čuti ako se zagrcne, dete položite na bok i podbočite ga urolanim peškirom iza leđa. Prvi položaj u kolicima koristiti do trećeg meseca, odići uzglavlje za jedan nivo tj 45 stepeni tek sa 4,5 meseca.
  •  Spremite u torbu cuclu varalicu, tetra pelenu, flašicu sa vodom
  • Tempirajte vreme, kako biste se vratili kući pred naredni obrok. Savetujem da se vi spremite, spremite dete, nahranite ga i onda krenete.
  • Ne pretopljavajte dete
  • Ponestite tetra pelenu ukoliko vam zatreba u svrhu pokrivanja bebe
  • Za “večernje” šetnje savetujem da na kolica stavite zaštitni parat protiv insekata ili sda dete namažete sprejom protiv ujeda insekata

U zimskom periodu, izaberite najtopliji deo dana, u ranijim jutarnjim satima (8-10h), a u večernjim posle 17h.Najbolje bi bilo da prošetate po obližnjem parku jer će, osim što bebi prija svež vazduh, i vama prijati kontakt sa drugim majkama.

 Sladjana Crvenkov

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s