Prva poseta lekaru sa bebom


slađana crvenkov
Slađana Crvenkov za vas

Prva kontrola kod pedijatra, obavlja se u jedinicama primarne zdravstvene zaštite – u Domu zdravlja, pri Službi pedijatrije. Zdravo novorođenče se na prvu kontrolu odvodi u prisustvu jednog ili oba roditelja, u Savetovalište za bebe.

Šta poneti u savetovalište?

  • zdravstvenuknjižicu deteta –(ukoliko je u procesu izrade, poneti zdravstvenu knjižicumajke i otpsnu listu novorođenčeta iz porodilišta),
  • jednu tetra pelenu,
  •  jednu pelnu za jednokratnu upotrebu,
  •  manje pakovanje vlažnih maramica, iako iste zbog prisustva parabena, treba kad god je moguće izbegavati.

Kako izgleda prva poseta Savetovalištu?

 Po dolasku u Savetovalište, najpre se ostvaruje prvi kontakt, medicinska sestra – roditelj,medicinska sestra roditeljima smireno i strpljivo, sa puno razumevanja,objašnjava dalji tok postupaka i upućuje na isti. U prvom redu savetuje da,

  • novorođenče raskomotite,
  • postavite novorođenče na dasku/sto za prepovijanje (na koju ste prethodno stavili tetra pelenu),
  • skinete gardarobu i pelene novorođenčetu.

Dalji postupcis provode se u prisustvu majke, a od strane medicinske sestre koja uzima dete,obavijeno pamučnom – tetra pelenom i meri obim glave, trbuha i grudnog koša.Potom sledi antropometrijsko merenje – merenje telesne težine i dužine ploda.Nakon obavljenog merenja majka uzima novorođenče i odlazi kod lekara u ordinaciju, gde nakon konsultativnog razgovora, lekar pregleda dete ( vitalnefunkcije, reflekse i uopšteno sagleda zdravstveno stanje deteta). Ukoliko jesve u redu, medicinska sestra izvodi vakcinaciju deteta protiv hepatita B, a nakon toga zakazuje sledeću  posetu kod lekara.

 Treba znati, da se zakazivanje sledećeg pregleda u savetovalištu obavlja zavisno od protokala zdravstvene ustanove (negde to radimedicinska setstra a u nekim ustanovama lekar, a u nekim Call centar). Što se tiče daljih poseta, u svakom većem Domu Zdravlja, Savetovališta za odojčad- decu uzrasta nakon mesec dana,su organizovana,odvojeno za zdravu i za bolesnu decu, o čemu posebno treba da vodite računa.

Slađana Crvenkov

 

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s