Gde su granice slobode?


akvarijumKorejska narodna poslovica kaže : – Ako pustiš ribu u posudu sa vodom, ne misli da si joj dao slobodu!

To što svi umemo da pokrenemo računar, otvorimo nalog na nekoj od društvenih mreža ili napravimo sajt, ne znači da imamo pravo da radimo sve šta hoćemo. Sloboda je stanje svesti i duha i za nju ne postoje granice, sem naše savesti koja nas rukovodi kroz život.

Elementarno vaspitanje nam nalaže da se pristojno ponašamo, problematika je što ne postoji unificirani prag pristojnosti. Već je, opet, data sloboda svima, da to tumače onako kako misle.

lica nestalih copy

Proteklih dana se pojavio jedan nazovi sajt i facebook grupa, koja ga je pratila sa lažnim objavama o nestalim licima. Na tom sajtu se pojavilo saopštenje da je u Majdanpeku nestala devetogodišnja devojčica! Tvorci su se grubo poigrali sa osećanjima drugih ljudi, pa su mnogi šerovali tu „vest“ na svojim i profilima fb grupa, bez da su proveravali o čemu se radi.

lažna stranica

Ljudi su reagovali ljudski, u želji da pomognu širili su vest, nesvesni da je u pitanju najbezočnija laž. Šteta prozrokovana ovom i mnogim drugim stranicama ili sajtovima ovog tipa može biti dalekosežna. Lako može doći do toga da se zarad „lajka viška“ sutra nečija sudbina zanemari i život, daleko bilo, tragično završi!

Nemamo pravo i pored slobode koja nam je data da se poigravamo nečijim osećanjima na najbrutalniji mogući način.

Slika koje je zloupotrebljena na sajtu Lica nestalih je kompjutreska animacija Medelin Mek Kejn, čevorogodišnje devojčice, kako bi izgledala sa devet godina. Oteta je u maju 2007. godine u Portugalu, gde je bila na letovanju sa roditeljima.

Probudimo svest o posledicama ovakvog ponašanja, da nas savest posle ne bi pekla.

Slobodan Jovanović

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s