E, sad mogu na miru da umrem…


kontrnapadOdahnuo je ponosni srpski navijač, nakon, malo je reći istorijskog, uspeha mlade fudbalske reprenzentacije. Sintagma da svi danas igraju fudbal i opravdanja da je lopta okrugla, teren „oranica“, a ljudi u crnom, poslovično sviraju protiv nas, od jutros padaju u vodu. Dokazano je da se može, i sad nema nazad. Pitanje koje se nameće kao logično je šta dalje? Kako održati kontinuitet uspeha generacije koja je pod noge bacila ceo svet, u fudbalskom smislu. Jedan moj prijatelj je pre neki dan pronikao u tajnu uspeha mladih reprenzentativaca Srbije. Kaže :  „Još uvek nemaju dovoljno godina za ulaz na splavove.“ NIje mislio na rafting, siguran sam.

Nije prvi put da imamo šampionsku mladu reprenzentaciju (doduše, jeste prvi put svetskog kalibra, od kako smo Srbija) koja nema kontinuitet uspeha, pa da to ostane tako i kada „klincima“ porastu stalni zubi. Sa ovim mlečnima izgleda bolje grizemo. Šteta što se menjaju protokom godina. Zamor materijala, valjda na gore navedenim splavovima, slava koja udara u glavu, novac ili samo reakcija na jasan bol u preponskom delu za sve sem za sopstveni džep, od strane gospodara njihovih sudbina oličenih u „sportskim radnicima“ (čitaj : menadžerima) dovode do srpskog paradoksa, tj malo „komotnijeg“ tumačenja prvog Njutnovog zakona :

–  Ne teži baš svako telo da se kreće, dok ga neka sila ne zaustavi. Bliskiji nam je treći njegov zakon, koji se kod nas najčešće sreće u obliku : –  Kol’ko para, tol’ko muzike.

prvi njutnov zakon copy

Nova generacija je sigurnim korakom stupila na svetsku pozornicu. Generacija koja ne počiva na unapred spremljenim opravdanjima za eventualni neuspeh, generacija koja je dokazala da se ume nositi sa uspehom! Generacija bez kompleksa, koja pored zuba ima i petlju. I to kakvu! Ne vidim problem da im se ne dozvoli da ovaj uspeh preslikaju i u seniorskoj kategoriji. Zaboravite kalkulacije, ko je čiji igrač, koliko ko minuta provodi na terenu i ko su mu roditelji. Pustite ih da rade ono što (dokazano) najbolje znaju.

Da igraju fudbal!

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s