Izbor prave udice – dobra udica izvesniji ulov


Magazin za odabrane
Magazin za odabrane

Bez udice nema pecanja. Znamo to i mi, ali znaju i proizvođači, a pogotovu distributeri i prodavci, pa nije ni čudo, da je arsenal ponuđenih udica dostigao na tržištu skoro nezamislive razmere. Čak i u bilo kojoj, sasvim prosečno opremljenoj ribolovačkoj radnji možemo provesti bar pola prepodneva prebirajući, šacovajući i ispitivajući izbor. 

Pre polaska u kupovinu

Kako izaći na kraj sa tom prebogatom ponudom, kako li izbeći da ne pokupujemo udice koje nam neće poslužiti, verovatno će početi da tišti svakog budućeg pecaroša, čim bude zakoračio u ribolovačku radnju i počeo pipkati izbor. To je i sasvim razumljivo, jer iz istih razloga znaju da budu u dilemi i verziraniji pecaroši, a kamo li oni koji u ribolov tek kreću. Pogotovu je to izraženo pri nabavci udica za feeder, znajući da se radi o najmnogostranijem ribolovačkom štapu, sa kojim možemo uspešno loviti i sitnu i kapitalnu belu ribu, ali i krupne šarane i amure, bilo da se radi o plitkoj ili dubokoj vodi, o reci ili stajaćici!

Da bi skratili i olakšali put ka izboru udica prave vrste, jačine, debljine, boje i veličine, svim budućim feederašima bi preporučili da pre polaska u kupovinu zastanu malo. Da raščiste neke bitne stvari sa sobom, jer ako unapred budu znali šta tačno žele, biće im od ogromne koristi. U kratkim crtama kao ispomoć evo sfera u kojima bi trebali potražiti odgovore za sebe:

1. KOJU VRSTU RIBE HOĆU DA PECAM? Na šarana udica treba da ima veći luk, da bi obuhvatila veću površinu kad se zarije u usta ribe, i da se vrh udice ne bi samo uhvatio za kožicu usta, što bi sa velikom verovatnoćom značilo gubljenje ribe. Belu ribu lovimo sa tankim udicama, koje imaju duže krakove i manji luk jer im usta nisu nimalo mesnata, pa bi ih šaranske lako pokidale. Amur ne samo što ima i grublji drill, već su mu i usta čvršća nego kod šarana, tako da za lov amura poželjno je vezati one jače i deblje šaranske udice sa malo dužim krakom.

2. KAKO RIBE GRIZU, TO JEST NA IZABRANOJ VODI KOJE SU VELIČINE RIBE? Nemojmo pecati sa udicama broj 12 ili 14 na vodi gde se redovno javljaju ribe i od 4-5 ili čak 8 kilograma. Ili kad se javi samo „tu i tamo” neka poveća riba, zbog njih ne vredi vezivati udicu broj 2, da ne bi sebi uskratili poteze, a samim tim i zadovoljstva u pecanju. Na takvoj pecaroškoj destinaciji možda bi udica broj 8 bila ona univerzalna s obzirom da se sa tom veličinom hvata i krupniji šaran pod uslovom da nam je pribor usklađen.

3. SKLAD UDICE SA PRIBOROM? Što nam je mekši štap, udica može biti manja. Kod light feedera broj 14 je usklađena donja granica. Medium štapu dobro leži osmica i desetka. Medium/heavy najviše „voli” broj 8. Za heavy feeder optimalni izbor je udica broj 6. I korišćeni najlon može uticati na veličinu udice. Tanji i mekši najlon bolje podnosi sitnije udice.

 4. KOJI MAMAC UPOTREBLJAVAMO? Crviće osakaćuju debele i velike udice, na njima brzo uginu zbog prevelikih oštećenja. Kod glisti situ- acija je nešto bolja, dok kod ku- k u r u z a to nije od značaja. Ako se radi o mamcu koji se niže na dlaku može se koristiti i „mesnatija” udica s obzirom da se čeka krupnija riba. Ukoliko pecamo na lebdeći (pop up) mamac, tanje i lakše udice su u prednosti. U slučajevima kada lovimo sa na dlaku nanizanim mamcem, tamne udice su pogodnije jer su manje upadljive od onih svetlucavih, zlatnih i srebrnkastih.

5. ZA KOJE GODIŠNJE DOBA KUPUJEMO UDICE? Veličina udice varira u godišnjim dobima. U novembru na najosetljivijem feeder štapu može biti dobitna kombinacija udica broj 14. U avgustu može biti udarna broj 6. Naravno, to ne znači da u kasnu jesen treba da izbegavamo tipove udica koje su se dokazale leti, već da tad vredi pokušati sa manjom veličinom.

Ako ste u našem malom navođenju bar malo pronašli šta ustvari očekujete od feeder tehnike, znajte da ste na dobrom putu da vam feeder ribolov pruži prelepe ribolovačke avanture.

Feeder udice koje su se dokazale u praksi

Da vam ne uskratimo informacije konkretnim tipovima udica, navešćemo i neke rado upotrebljavane feeder udice, kao i tipove udica koje feeder majstori preporučuju početnicima.

Gamakatsu 2260B. Na postavljeno pitanje „Koju vrstu ribe želite da pecate?” velika većina novopečenih feeder pecaroša bez razmišljanja zna odgovoriti „svejedno mi je, samo nek dođe”, ili „na onu koja zagrize mamac” ili „želeo bih loviti sve, od bele ribe do šarana”! Priznaćete, da je jako teško pronaći univerzalnu udicu, da je dovoljno mala i da za kesege nije pregruba, ali je zato i dovoljno jaka da joj ne predstavlja nerešivi problem ni ako na nju naleti stasitiji šaran. Možda je to baš Gamakatsu 2260B. Preporučeni mamci: crvići, glista, zrno šećerca. Najčešće upotrebljavane veličine: 8-10-12. Ciljne ribe: paduc, mrena, jaz, šaran, stasite deverike.

Gamakatsu LS 1810B. Kad nam sa sitnim i brzim treptajima špic štapa uporno javlja da su ribe zainteresovane za naš mamac, a mi nikako ne možemo ni na jedan određeni potez uspešno da kontriramo, pokušajmo sa udicom 1810B. Ona ima specijalni vrh, koji je savijen prema unutrašnjosti luka. Prilikom postavljanja mamca moramo voditi računa da taj vrh ostane skroz slobodan i onda će ova udica uspeti da prevari i najhitrije ribe. Naime, onoga trenutka kad ribe pokušaju izduvati zgrabljeni mamac, zakačiće se same. Preporučeni mamci: crvići, gliste, larva od komarca. Najčešće upotrebljavane veličine: 6-8-10-12. Ciljne ribe: paduc, jaz, šaran, deverika.

Drennan Carbon Feeder. Upotrebljava se u situacijama kada želimo pecati u hladnoj vodi sa malom udicom na krupnije ribe (proleće, jesen, zima). Spada u deblje udice, veoma je jaka i ribu stabilno drži. Najčešće upotrebljavane veličine: 12-14, a u ovim veličinama čak je i crvići dobro podnose.

Mustad Match Magott: Koriste se uglavnom na picker štapu, eventualno na light feederu. Najčešće upotrebljavane veličine: 12-14. Ciljne ribe: bela riba, babuške prosečne veličine. Pažnja: šarani od preko dva kilograma već ga mogu iskriviti!

Gamakatsu 1050N ili V-Head 1050N. Ukoliko belu ribu pecamo ciljno, a pri tom je za očekivati značajna količina ulova, ovaj tip udica je odličan izbor. Ima duži krak od prosečne i manji luk, ona je dovoljno „čelična” ali je pri tom i fina, tako da mekane mamce poput pinkija, larve od komaraca minimalno oštećuje. V-Head tipovi imaju i novi izum, žleb na vratu udice, kao i fina rebra koja sprečavaju bilo kakvo proklizavanje veza najlona. I takmičari ga rado koriste. Preporučeni mamci: crvići, pinki, larva od komaraca. Najčešće upotrebljavane veličine: 8-10-12-14-16- 18. Ciljne ribe: deverike i babuške prosečne veličine, krupatice, bodorke.

Gamakatsu G-Carp M e t h o d Hook. Nažalost, sve češće nailazimo na ribolovačke destinacije, na kojima su se c v e r g l a n i razmnožili u ne- snosnim količinama. Takve pecaroške vode većina peca- roša izbegava u velikom luku, iako znaju da i tamo žive lepe i krupne ribe. No sa finom feeder tehnikom i njih bi lakše mogli uloviti samo da ih nekako „iselektiramo”. Rešenje bi bilo korišćenje tvrdog kukuruza ili tigernutsa kao mamac. Ova udica je veoma jaka, ima osobinu samozakačivanja, tako da možemo čitavu udicu ostaviti slobodnim i probušeni tvrdi mamac nanizati na dlaku. Preporučeni mamci: na silikonskoj dlaci ili struni 1-3 zrna kukuruza, tigrov orah, pelet. Ciljne ribe: krupne deverika, babuška, linjak, krupni šarani, amur.

Kao dobar izbor mogli bi navesti još i Hayabusa Mutsu broj 8, Crucian Power broj 10, Ka- masan B611 broj 10, Maruto 9411 brojevi 6-8 i 10… Ali na- ravno, ni sa njima izbor dobrih feeder udica ne bi bio potpun niti bi bio krug zatvoren. A to nam nije ni cilj. Na tržištu će se i nadalje pojavljivati noviji i noviji tipovi udica, te nam je bilo važno da vam prenesemo na šta sve treba da obratite pažnju kod kupovine da bi vam feeder tehnika uvažavajući vaš stil i vašu narav, mogla pružiti izuzetna zadovoljstva. I na kraju zapamtite jednom za svagda:

NA UDICAMA NE ISPLATI SE ŠTEDETI!

Ištvan Kazi 

(Preuzeto sa reviri srbije )

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s