Da li ste za ponovno uvođenje služenje vojnog roka u Srbiji?


Leukociti ili bela krvna zrnca su krvne ćelije. Njihova uloga je imunološka, služe organizmu u odbrani od bolesti. Kada bi organizam, ostao bez njih i najmanja prehlada bi dovela do smrtnog ishoda. Dakle, organizam ne može bez njih. Kako organizam ne može bez leukocita, tako i previše istih, ne znači „superimunitet“. Kada se leukociti počnu nekontrolisano razmnožavati dolazi do teškog oboljenja koje se zove leukemija. Bolest koja se teško leči i najčešće (za sad) ima smrtni ishod.

Ovaj primer iz medicine se vrlo lako može preslikati i na državu (organizam) i njenu vojsku (bela krvna zrnca, leukocite).
Mala vojska, mala odbrambena moć i veća mogućnost poraza u nekom (daleko bilo) ratu od spoljnog neprijatelja. Prevelika vojska, realna opasnost od vojne diktature i poraz volje naroda. Zagovarači obe opcije imaju svoje razloge za odbranu svojih stavova.
Tradicija naroda na ovim našim prostorima nalaže ili je nalagala, da muško nije muško, ako ne služi vojsku, da ako nije za pušku, nije ni za ženu i slično. Prateći savremene svetske trendove, početkom (21.) veka koji smo tek načeli, u Srbiji je ukinuto obavezno služenje vojnog roka. Bez namere da ulazimo u diskusiju opravdanosti ovakve odluke, obraćamo se vama, Običnim Ljudima, sa jednostavnim pitanjem :
(link ka anketi je u pitanju)

 Da li ste za (ponovno) uvođenje služenja obaveznog vojnog roka u Srbiji?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s